פורטפוליו News: שבוע העיצוב ירושלים, שיפתח ביום חמישי ה-12/12 בבית הנסן, יעמוד השנה בסימן ״תהליכים״.
כצרכנים אנו נחשפים למוצרים בתצורתם הסופית בלבד, אך תהליכי פיתוחם, תכנונם ושיטות הייצור שלהם נותרים עלומים מעינינו. תהליכים אלו אוצרים בתוכם עולם שלם שלא בא לידי מימוש, עולם של חומרים, דימויים, לבטים, ולעתים אף את המסרים האמיתיים שלשמם נוצר המוצר. מהלכי החשיבה והפיתוח שנותרו על רצפת חדר העבודה מעניינים לא פחות ולעתים אף יותר מהתוצרים המוגמרים שעברו בדרכם שינויים רבים.
שבוע העיצוב הרביעי של המרכז לעיצוב ברשות לפיתוח ירושלים ובהפקת החברה העירונית אריאל יציע הזדמנות להציץ אל מאחורי הקלעים של עולם העיצוב ולהבין את השיקולים המנחים תהליכי עיצוב. במסגרת השבוע ייערכו תערוכות, סדנאות, אירועים ומפגשי עיצוב. האירועים יתקיימו בבית הנסן ("בית המצורעים" לשעבר) שעבר תהליך שימור ושיפוץ לקראת הפיכתו למרכז עיצוב, מדיה וטכנולוגיה.
ערב פתיחה: יום חמישי, 12 בדצמבר, בשעה 20:00. אלא אם נכתב אחרת מיקום האירועים והמפגשים בבית הנסן (הכניסה מרח' גדליהו אלון).
![נגה הראל, המחלקה לצורפות ואופנה, בצלאל]()
נגה הראל, המחלקה לצורפות ואופנה, בצלאל
תערוכות
אוצרים: דני הוכברג וסוניה אוליטסקי. תחת גג אחד מוצג אוסף של מוצרים מן התעשייה המקומית הבוחן את תהליכי הפיתוח שלהם משלב הרעיון ועד לתצורתם הסופית כפי שהיא נראית על מדפי החנויות. האוסף דוגם מגוון של מוצרים השונים זה מזה בייעודם ובתפקודם ומעלה שאלות על עיצוב לתעשייה בישראל.
בתחבולות תעשה לך עיצוב
יוזמים, אוצרים ומעצבים: סטודיו גרוטסקה. התערוכה מניפולציה עוסקת בשאלה האם עיצוב חזותי, אשר במהותו מתווך רעיון באמצעות צורה, מסוגל להתקיים ללא אמצעי זה. לקראת התערוכה נתבקשו מעצבים נבחרים לתת את פרשנותם לנושא, לברר אם הם עצמם חסינים בפני תחבולות, ולבחון האם המניפולציה אינהרנטית לשדה התקשורת החזותית, תוך התייחסות לגבולותיהם האישיים בתחום האפור של תיווך המציאות.
![איתי לניאדו, התואר השני בעיצוב תעשייתי, בצלאל]()
איתי לניאדו, התואר השני בעיצוב תעשייתי, בצלאל
התמחות ״אודות עיצוב״ בתכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי, בצלאל, אקדמיה לאמנות ולעיצוב ירושלים
אוצרים: גלית שבו, אייל אליאב, רועי וספי-ינאי, יהונתן הופ. התערוכה מציעה עדכון למרחב הפנימי, עדכון המתחייב מההתפתחות הטכנולוגית המואצת, ומציגה את פוטנציאל התגובה לעולם מרושת ולתפיסות וטכנולוגיות חדשות, כמו קוד פתוח והדפסה תלת ממדית. בדרכם הייחודית מציגים 16 סטודנטים ובוגרי תואר שני בעיצוב תעשייתי, חשיבה מחודשת על אודות תהליכי פיתוח, דפוסי צריכה, ייצור והפצה.
התמחות ״אודות עיצוב״ בתוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי, בצלאל, אקדמיה לאמנות ולעיצוב ירושלים
אוצרים: גלית שבו, אייל אליאב, רועי וספי-ינאי, יהונתן הופ. התערוכה בוגרים דהיום של מסלול ״אודות עיצוב״ בתכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי מציגה תשעה פרויקטים של בוגרי המסלול הטריים. בין היתר יוצגו ניסיונות עיקשים ללכוד ציפורים ברחבי העיר, לרשום זיכרונות משפחתיים, להתחקות אחר דרכי ייצור גבינה, להטביע סימנים בעיר, להתבונן מחדש על חומר מוכר, להמציא טכניקות חדשות ולזרז תהליכי העתקה ושכפול – מגוון פעולות עיצוב המשקפות את סדר היום האישי והעכשווי של כל אחד מהבוגרים.
רקמה אתיופית הופכת למוצר: קהילת רוקמים אתיופים, החוג לעיצוב תעשייתי מכליל והחוג לתקשורת צילומית, המכללה האקדמית הדסה ירושלים.
אוצרות (עיצוב): דינה שחר, ד"ר איילת ארבל. אוצרות (צילום): ד"ר איילת כהן. מטרת שיתוף הפעולה בין קהילת הרוקמים ובין סטודנטים לעיצוב תעשייתי וסטודנטים לצילום ממכללת הדסה היא לתכנן ולעצב מוצרים שימושיים ועדכניים שאפשר יהיה למכור אותם. הפרויקטים המוצגים בתערוכה, פרי המפגש הייחודי בין הסטודנטים לקהילת הרוקמים, מצויים כרגע בעיצומו של תהליך פיתוח, בתקווה שיהפכו למקור פרנסה אמיתי לקהילה בשכונת קריית מנחם.
רהיטים ויראליים עבור מתחם הנסן
החוג לעיצוב תעשייתי מכליל, המכללה האקדמית הדסה ירושלים. אוצרים: גלית שבו, טל ארז. סטודנטים משנה ג' בחוג לעיצוב תעשייתי מכליל במכללה האקדמית הדסה עיצבו ריהוט חוץ עבור הרחבה והגן של מתחם הנסן. הרהיטים מתייחסים למאפייני המקום בקונספט ובטכנולוגיה שלהם. תהליך העיצוב נעשה בשיתוף ובליווי מנהלי הפרויקט מטעם הרשות לפיתוח ירושלים – מאיה ברעם ורן וולף.
- המחלקה לצורפות ואופנה, בצלאל: מבחר עבודות
אוצרים: שירלי בר-אמוץ, יוסי פרקש. הפעולה היצירתית של המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל מתמקדת בסביבה הקרובה לגוף. המחקר והעיצוב נערכים בשתי ההתמחויות הקיימות במחלקה: צורפות ואופנה. בתערוכה יוצגו עבודות שנוצרו במהלך שנת הלימודים תשע"ג על ידי סטודנטים מן המחלקה לצורפות ואופנה משנים א', ב', ו־ג'. מיקום: מתחם מעצבים בעיר, רחוב בצלאל 7.
מציגות: מגדלנה חפץ, דניאלה יכין. חומר רטוב ורך הופך למשטח קשיח בעל משמעות ויזואלית רבת עוצמה. האריחים הקרמיים הם המוצר היחידי והייחודי שיכול ליצור באמצעות המודולריות של פרטיו קומפוזיציה כשל שטיח. Magic clay Carpets נועדו להיכנס לשיח החומרי המתרחש יום יום בהחלטות של ארכיטקטורה ועיצוב פנים. מיקום: גלריה yh4, יד חרוצים, 4 קומה 4, תלפיות.
מפגשי עיצוב
- אידאו-לוגו-יה: עיצוב גרפי כפרקטיקה אידאולוגית
יום שישי, 13 בדצמבר, בשעה 10:30
מרצה: הדס זוהר. בהרצאה תידון פעולת העיצוב הגרפי כאקט אידאולוגי שבכוחו להבנות תפיסת עולם. הנושא יודגם על ידי בחינת עיצובם מחדש של לוגואים השייכים לחברות ישראליות ותיקות שהופרטו. נתבונן באופן שבו העיצוב משקף את התמורות שחלו בחברה הישראלית מאז שנות השלושים ועד היום ובשינויים שחלו בתפיסת תפקידו של המעצב הגרפי.
![גלית גאון בהכנות לתערוכת הפתיחה של מוזיאון העיצוב חולון]()
גלית גאון בהכנות לתערוכת הפתיחה של מוזיאון העיצוב חולון
יום שבת, 14 לדצמבר בשעה 20:30.
מנחה: יובל סער. משתתפים: גלית גאון, אוצרת ראשית, מוזיאון העיצוב חולון; דני הוכברג, אוצר התערוכה ״מוצר מדף״;
איתם טובול, אוצר התערוכה ״מניפולציה״. איך מחליטים אילו תערוכות לקיים במוזיאון עיצוב? מה תפקידה של תערוכת עיצוב? מהם האתגרים העומדים בפני האוצר בתהליך התכנון והאוצרות של תערוכות מסוג זה? בסיום המפגש יתקיימו סיורים מודרכים בתערוכות מוצר מדף ומניפולציה על ידי האוצרים.
- פורטפוליו לייב ירושלים: מפגש 03: בין עיצוב פנים לאדריכלות
יום שלישי, 17 בדצמבר, בשעה 20:00. מיקום: גלריה yh4, יד חרוצים 4, קומה 4, תלפיות
אוצר ומנחה: יובל סער. משתתפים: אדריכל ניסן (ניני) ורשבסקי, ראש המחלקה לעיצוב פנים, מכון טכנולוגי חולון;
אדריכל גל גאון, סגן ראש המחלקה לעיצוב פנים, מכון טכנולוגי חולון והמייסד והבעלים של מותג העיצוב "טאלנטס דיזיין"; מיה דבש, עורכת ראשית, מוזיאון העיצוב חולון;
שרון היבש, כתבת העיצוב של xnet ומחברת הספר ״דירה ישראלית״. במפגש נעסוק בשאלות כמו איך מבדלים בין עיצוב פנים לאדריכלות בשוק קטן ותחרותי כמו השוק המקומי? מה התהליך האידאלי של עיצוב פנים? האם אפשר לדבר על טעם ישראלי בכל הקשור למגמות בעיצוב פנים? עד כמה חשוב לתת כלים שיעזרו לבוגרים למצוא תעסוקה בתחום? האם האקדמיה צריכה להגביל את מספר הסטודנטים ולהתאים את עצמה לביקושי השוק?
יום רביעי, 18 בדצמבר, בשעות 18:00–21:00
התמחות ״אודות עיצוב״ בתכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי, בצלאל, אקדמיה לאמנות ולעיצוב ירושלים. תחומי עיסוקם של מעצבים הולכים ומתרחבים: לא רק מיקוד בצבע, צורה ופונקציה כבעבר, היום מופנים משאבים עיצוביים גם לטיפול באתגרים חברתיים מורכבים. מהו עיצוב לאחריות חברתית? לאן מתפתח תחום חדש זה של עיסוק? באילו כלים ופרקטיקות משתמשים מעצבים לחדשנות חברתית?
סדנאות ואירועים
- אסופה – עיצוב.ערך.מוסף: חנות פופ אפ של עיצוב ישראלי.
אסופה היא חנות, מקום ובית לעיצוב ישראלי, מקום המפגיש בין מעצבים, מוצרים, יצירה וקהל. החנות משמשת במה למעצבים בתחילת דרכם ומאפשרת להם להתנסות בצעדים הראשונים והמתקדמים של הצגת המוצר שלהם ומכירתו לקהל.
![אילה מוזס, מעבדת אוכל עיצוב]()
"מנופחים". ארז קומורובסקי, מיכל אביתר ועומר פולק
אוצרות ויוזמה: אילה מוזס. עולם העיצוב ועולם האוכל נפגשים בסדרת אירועים מעוררי סקרנות. בשבועות האחרונים נפגשו צוותים של שפים ומעצבים בסדנאות ובמטבחים שהפכו למעין מעבדות ניסוי ומחקר, שם נבחנו מחדש תהליכי ייצור, חומרי גלם, מרקמים וטעמים. התהליכים שעברו השפים והמעצבים יגיעו לסיומם בשלושה ערבים שבהם יוזמן הקהל לטעום ולנגוס בהפתעה! בשיתוף עם עמותת לצאת מהקופסא ובחסות 'בירה שפירא'.
מעבדת אוכל עיצוב #1: Re-alive. משתתפים: שף דוד ביטון, המעצב פרופ' עזרי טרזי. יום חמישי, 12 בדצמבר, בשעות 20:00–22:30
מעבדת אוכל עיצוב #2: אריות י-ם. משתתפים: שף קונדיטור ערן שוורצברד, המעצבים טל גור, מיכל צדרבאום ונועם דובר. יום שבת, 14 בדצמבר, בשעות 20:00–22:30
מעבדת אוכל עיצוב #3: מנופחים. משתתפים: שף אופה ארז קומורובסקי, המעצבים עומר פולק ומיכל אביתר. יום שני, 16 בדצמבר, בשעות 20:00–22:30
יום ראשון, 15 בדצמבר
סדנה מקצועית והקרנת הסרט פלאות של אבי נשר. מנחה הערב: יורם הוניג, מנהל המיזם לקולנוע ולטלוויזיה ברשות לפיתוח ירושלים. משתתפים: עידו דולב ואבי בלייר. במסגרת שבוע העיצוב יתקיים ערב ייחודי של המיזם לקולנוע ולטלוויזיה ברשות לפיתוח ירושלים ותיאטרון ירושלים ויכלול סדנה מקצועית, הקרנה מיוחדת של הסרט פלאות ומפגש עם יוצריו. עידו דולב, המעצב האמנותי ואבי בלייר, אמן האנימציה, ישתפו את הקהל בסיפור תהליך היצירה הייחודי של הסרט תוך הקרנת קטעים המתארים שלבי עבודה שונים.
- סדנת עיצוב גרפי בנושא מניפולציה
יום רביעי, 18 בדצמבר, בשעות 10:00–14:00
מנחה: מושון זר-אביב / סטודיו שועל. בואו לגלות את הצד האפל של הוויזואליזציה של המידע – למדו לשקר בעזרת אינפוגרפיקה.