Quantcast
Channel: חדשות –מגזין פורטפוליו
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1751

16 יצירות של אמנים ישראלים נרכשו לאוסף מוזיאון ישראל

$
0
0
פאטמה שנאן דרע
פאטמה שנאן דרע

16 יצירות של אמנים ישראליים עכשוויים נוספו בימים אלה לאוסף מוזיאון ישראל בירושלים. את היצירות רכשה בעבור המוזיאון קבוצת ״כאן עכשיו״ לרכישת אמנות ישראלית, שהוקמה על ידי אגודת ידידי מוזיאון ישראל. במסגרת האירוע השנתי של הקבוצה הוחלט על רכישת עבודותיהם של 12 אמנים, והם: גל ויינשטיין – שבימים אלה נבחר לייצג את ישראל בביאנלה בוונציה ב-2017; פאטמה שנאן דרע, זוכת פרס שיף לציור 2016; נירית טקלה והדר סייפן, שעבודותיהן מוצגת כעת בתערוכה ״זום״ בבית טיכו, המוקדשת לאמנים צעירים מצטיינים; פיטר יעקב מלץ, שעבודתו המונומנטלית מוצגת כעת על גבי קיר שלם במוזיאון; וכן דור זליכה לוי, גלעד אפרת, רון עמיר, תום פניני, אריאל שלזינגר, הלל רומן והדסה גולדויכט.

רכישת העבודות הסתכמה בתרומה בגובה 712 אלף שקל מחברי הקבוצה. במשך שבע שנות פעילותה רכשה קבוצת התורמים ״כאן עכשיו״ 114 יצירות מאת 68 אמנים ישראליים, בסכום כולל של יותר מ-4.7 מיליון שקל. הקבוצה הוקמה למטרה זו, על ידי אגודת הידידים של מוזיאון ישראל בניהולה של לאה רוטשטיין. רכישת היצירות נעשית בהתאם לבחירות האוצרים ומדיניות הבנייה והעריכה של אוסף המוזיאון.

בעבודתה ״במקווה״ טקלה מתארת את חוויית ההשפלה שחשו נשים אתיופיות, שנאלצו לעבור גיור בישראל ולעמוד חשופות מול הרבנים, שבאו להכשיר את יהדותן

נירית טקלה
נירית טקלה

בבית טיכו מוצגת בימים אלה התערוכה ״זום 2016״, ובה עבודותיהם של 23 אמנים צעירים שנבחרו מבין מאת בוגרי אקדמיות לאמנות מהשנתיים האחרונות (בתארים ראשון ושני). בין אלה מציגה נירית טקלה, בוגרת שנקר, שעלתה לישראל מאתיופיה בגיל 6. בעבודתה ״במקווה״, שנרכשה כעת לאוסף המוזיאון, היא מתארת את ההשפלה שחוו נשים אתיופיות, שנאלצו לעבור גיור בישראל, אף שחיו כיהודיות באתיופיה. הציור מבוסס על עדות אישית של נערה שתיארה את ההשפלה שחשה עם יציאתה מהטבילה במקווה, כשבגדיה נצמדו לגופה לנוכח עיני הרבנים שהיו אמורים להכשיר את הגיור.

ציורה של פאטמה שנאן דרע, ״שטיחים על אספלט״, היא היצירה הראשונה שלה באוסף המוזיאון. שנאן דרע, ילידת הכפר הדרוזי ג׳וליס, הזמינה נערים ונערות מהכפר לפרוס מאות שטיחים על הכביש הראשי בכפר עד לחסימתו, העבודה שנרכשה היא ציור המבוסס על אותה פעולה. השטיחים הם המויב המזוהה ביותר עם עבודתה ולדבריה הם ״מסמנים את המרחב, על היבטיו האוטוביוגרפיים התרבותיים והאמנותיים״ .

העלייה-לרגל הפרטית של מלץ נראית כסימבולית, במיוחד לאחר רכישתה. מלץ מציג את המוזיאון כמשאת נפש, מחוז חפץ בעבור האמנים, שאליו הם נושאים את מנחות עבודתם ומצפים להיכנס בשעריו

גלעד אפרת
גלעד אפרת

עבודה בולטת נוספת במקבץ הרכישות החדשות היא עבודתו של פיטר יעקב מלץ ״יום הולך ויום בא״. העבודה מתארת מסע רגלי בן שבועיים, מביתו של האמן במושבה קדימה בשרון ועד למוזיאון ישראל בירושלים. מלץ יצר תבניות ב-16 תחנות בדרך ויצר מהיציקות קיר ענק בגובה של יותר משישה מטרים. בין התחנות המיוצגות בקיר הן ביתו של האמן, קברו של אחיו, מקום הירצחו של יצחק רבין ז״ל ו״אדם״, פסלו של אוגוסט רודן העומד בכניסה למוזיאון ישראל בירושלים.

העלייה-לרגל הפרטית של מלץ נראית כסימבולית, במיוחד לאחר רכישתה. מלץ מציג את המוזיאון כמשאת נפש, מחוז חפץ בעבור האמנים, שאליו הם נושאים את מנחות עבודתם ומצפים להיכנס בשעריו. התערוכה ״זום 2016״, שאצרו גילה לימון, תמנע זליגמן וטל בכלר, היא מעין מנגנון לפתיחת השערים והפגשת יוצרים צעירים עם אוצרי המוזיאון. מנגד, פעילותה של קבוצת הרכישה הישראלית ״כאן עכשיו״, כמו אחיותיה, קבוצות רכישה שפועלות במקומות שונים בעולם, מאפשרת את כניסתם של אמנים נוספים וחדשים לאוסף, שסובל ממחסור בתקציבי רכישה.

בראש הקבוצה עומדים רבקה סקר, נשיאת סות׳ביס ישראל ועו״ד גיל ברנדס. בין חברי הקבוצה, המונה 55 תומכים, ועוד.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1751