פורטפוליו News: המוזיאון הערבי לאמנות עכשווית בסחנין, AMOCA, יפתח ביום רביעי ה-17 ביוני. המוזיאון הוא יוזמה משותפת של בלו-סימיון פיינרו ואביטל בר-שי, מנהלי המוזיאון, יוזמי ואוצרי הביאנלה הים-תיכונית בסחנין בשיתוף עיריית סחנין, ומטרתו יצירת מציאות חדשה של שיתוף פעולה בין יהודים לערבים. את חזון המוזיאון הגו השניים לאחר שהשיקו ב-2013 בסחנין את הביאנלה הים-תיכונית השנייה, והוא יפתח הודות לשיתוף פעולה עם עיריית סחנין ומאזן גנאים, ראש עיריית סחנין.

AMOCA, המוזיאון הערבי לאמנות עכשווית בסחנין, הינו מוזיאון ראשון מסוגו המוקם בעיר ערבית בישראל. לראשונה בישראל יפתח מוזיאון ערבי לאמנות עכשווית שיציג אמנים מובילים מישראל ומהעולם, כאשר למוזיאון אוסף של למעלה מ-200 יצירות אמנות עכשווית בינלאומית. מטרת המוזיאון היא הצגת אמנות מקומית ובינלאומית עכשווית, תוך קידום שלום והידברות, באמצעות פעילויות אמנות ובניית אמון הדדי תוך חיזוק ערכים של שוויון, הדדיות, דיאלוג אנושי ודו-קיום בין קהילות הנתונות בסכסוך, ותוך שימת דגש על רב-תרבותיות, יצירה אמנותית, כבוד האדם, חזון ותקווה לעתיד טוב יותר.
המוזיאון, שמתארח בבנין איגוד ערים בית נטופה – המרכז הסביבתי, פותח את שעריו בסחנין במטרה להנגיש את האמנות העכשווית לאוכלוסיה הערבית והיהודית הגרה באזור תוך הצגת אמנות במגע ישיר עם אנשים ובשיתוף פעולה איתם, אמנות שיוצרת קשרים בממד המקומי והבינלאומי. החזון של המוזיאון הוא ליצור הידברות, מפגש ושיתוף פעולה בין יהודים לערבים באמצעות האמנות העכשווית, בפרויקטים מחוללי שינוי, במטרה ליצור במה לבניית אמון הדדי וישוב סכסוכים בדרכים חלופיות.

התערוכה הפותחת את המוזיאון תיקרא HIWAR (חיוואר). למילה שתי משמעויות עיקריות בערבית: היא מתארת שיחה בין שני אנשים או יותר, ובנוסף במיוחד בהקשר פוליטי היא מתארת תהליך שבו שתי קבוצות או יותר מקיימות שיח, חופשי מעוינות, במטרה להגיע להסכמה בנושא כלשהו. אלה אותם שני המובנים של המילה העברית ״דו-שיח״.
חיוואר, דו-שיח, דיאלוג הוא תהליך שמאפשר לאנשים, לרוב בקבוצות קטנות, לחלוק את נקודות המבט וההתנסויות שלהם בבעיות קשות. הוא אינו שואף לנצח בוויכוח או להגיע להסכמה, אלא להבין וללמוד לפרק סטריאוטיפים, לבנות אמון ולאפשר לאנשים להיפתח לנקודות מבט השונות משלהם. דו-שיח יכול להניב – ולרוב אכן מניב – הן עשייה אישית והן שיתוף פעולה. חיוואר, דו-שיח, דיאלוג הוא מסע שמחולל שינוי בהבנת האחר. בתערוכה יוצגו מבחר יצירות של אמנים ישראלים ובין–לאומיים מאוספי המוזיאון ומאוספים פרטיים בשיח חזותי ותוכני.
בין האמנים המציגים: מרינה אברמוביץ׳, משה גרשוני, לארי אברמסון, יאניס קונליס, שירין נשאט, עביר עטאללה, מוחמד סעיד קאלאש, יוהנס ווגל, ראאד בואיה, הרמן ניץ', הודה ג׳אמל, מוניר פאטמי, מחמוד בדרנה, בותינה אבו מלחם, מיכה אולמן, אסד עזי, דני קרוון, נידאל ג׳בארין, זוהדי קאדרי, ראני זראוי, דוד וקשטיין, אנג׳ליקה שר, מהדי ג׳ורג׳ לאלו, אדל אבדסמט, מנשה קדישמן ועוד.