ביום חמישי 27.12 תיפתח בגלריה ע״ש מורל דרפלר בוויצו חיפה תערוכת יחיד של עמר בן צבי, בוגר המחלקה לצילום ולימודי תואר שני באוניברסיטת ניו יורק. שם התערוכה, Planes, מתייחס למשמעות הכפולה של המילה באנגלית – מישורים ומטוסים – ומצביע על זווית הראייה והפלטפורמה שבאמצעותן מייצר בן צבי פרספקטיבה חדשה, תוך שימוש בצילומי לוויין וצילומי אוויר שהוא מלקט במאגרי מידע.
לצד סדרת צילומי הלווין שמתמקדת בשדות תעופה ואתרים אורבניים מורכבים הוא מציג בתערוכה, שאצרה תמר סצמסקי, סדרת פוטוגרמות צבע כימיות. העבודות מתייחסות לאפשרויות ולמידע שזווית הראייה הזו מציעה כיום, וכן לאופן בו אנו משתמשים בה ומורגלים אליה יותר מאי פעם. העניין של בן צבי במפות ובצילומי אוויר החל בשירותו הצבאי, שתוך שימוש יום־יומי בהם במסגרת תפקידו הפכו עבורו לרכיבי שפה אינטואיטיבית. עניינו בצילומי אוויר חורג מעבר לתפקידם השימושי והמידע שהם מכילים, והוא מוצא גם יופי רב בפורמליזם ובקומפוזיציות המורכבות שלהם.
העבודות מעלות שאלות על האפשרות של הגבלת מידע וצנזורה בעידן האינטרנט, ועל המעבר שעושות טכנולוגיות, שפותחו לשימוש צבאי, אל המרחב האזרחי והצרכני
סדרת צילומי הלווין מבוססת על מידע שכולו זמין וחינמי באינטרנט. היא מורכבת משחזורים של צילומי אוויר חלוציים כמו גם צילומים של אתרים הקשורים להתפתחות טכניקות צילום אוויר שונות. בנוסף, מוצגים צילומים של ״בתי קברות למטוסים״ – שדות תעופה המשמשים כמגרשי גרוטאות של מטוסים, המיועדים למיחזור או לפירוק לחלקי חילוף. את המידע השיג בן צבי ברשת דרך אתרי אינטרנט, דוגמת Google Maps, המנגישים באופן גלוי וחופשי מה שהיה נחשב בעבר מידע צבאי ומודיעיני מסווג.
דוגמה נוספת לכך היא עבודה המגיבה לנאומו האחרון של רה״מ בנימין נתניהו בעצרת האו״ם, שבו התייחס לשמות רחובות ובתי עסק הסמוכים למתקני גרעין איראנים סודיים. נתניהו אף הזמין את כל מי שחפץ לחפש את המקומות ב־Google Maps, באמצעות קואורדינטות שסיפק תוך כדי נאומו. העבודות מעלות שאלות על האפשרות של הגבלת מידע וצנזורה בעידן האינטרנט, ועל המעבר שעושות טכנולוגיות, שפותחו לשימוש צבאי, אל המרחב האזרחי והצרכני.
הסדרה השנייה בתערוכה מורכבת מפוטוגרמות (הדפסות מגע) כימיות המתמקדות בשדה הראייה של העין האנושית. בנקודה בה מחוברת העין לעצב הראיה היא אינה קולטת דבר, כך שבכל עין ישנה נקודת עיוורון – Blind spot. באמצעות חפיפה עם המידע שמתקבל מהעין השנייה מתגבר המוח על נקודות העיוורון ומייצר תמונה מלאה ורציפה. הפוטוגרמות, שנעשו מתוצאות בדיקות רפואיות של שדה ראיה, מזכירות גם שימושים צבאיים, בהם הצלב משמש ככוונת. בכך, עולות שאלות כמו, מהו השימוש הנעשה בטכנולוגיה? מהי היכולת לראות תמונה מלאה? והאם אנו מודעים לנקודות העיוורון שלנו?
The post PLANES: תערוכת יחיד לעמר בן צבי בויצו חיפה appeared first on מגזין פורטפוליו.