Quantcast
Channel: חדשות –מגזין פורטפוליו
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1751

מהסטודיו לסטודיולו: כנס בשנקר בהשתתפות המתמטיקאי והאמן פרידר נאקה

$
0
0

בתקופת הרנסנס האיטלקי שיקף הסטודיולו את הפעילות האינטלקטואלית ותחומי העניין של בעליו. בתוך החלל האינטימי של הסטודיולו, האציל ההומניסט ריכז, למד וחקר את האוסף יקר הערך שלו. אוסף זה הורכב מיצירות אמנות, פריטים מהטבע, מכשירים מדעיים, חפצים מעשה ידי אדם וספרים בנושאים שונים. חללי הסטודיולו, שמהם התפתחו חדרי הפלאות והמוזיאונים, העניקו לחפצי האומנות (craft) נופך אינטלקטואלי שהפכו אותם מחפצי מותרות וסמל סטטוס לסימנים של לימוד, ידע וחוכמה.

הכנס שיערך בשנקר ביום חמישי 15.11 לרגל השקת השם החדש של היחידה להיסטוריה ופילוסופיה של העיצוב, האמנות והטכנולוגיה, מאמץ את העקרונות העומדים בבסיסו של הסטודיולו הרנסנסי כדי לאפיין את המחקר העכשווי שמובילים מרצי היחידה. אלה ירצו בכנס על נושאים כמו הפיכת חפצים למפגנים של ידע ולחוכמה, הכלאות ויחסי גומלין בין טבע, אמנות ומדע, סוגיות של מיון וארגון ומופעים בלתי שגרתיים של הגוף האנושי. הכנס מדגיש את מקומו של המחקר הבינתחומי בשנקר על ידי התוויית הזיקה בין הסטודיו שבו נעשית היצירה לסטודיולו, שבו היצירה מוצגת, מוערכת ונחקרת.

נושא הכנס משקף את ההיגיון שהניע את שינוי שמה של היחידה ללימודי תרבות ליחידה להיסטוריה ופילוסופיה של העיצוב, האמנות והטכנולוגיה. השם החדש הינו ארוך יותר אך מדויק ובעל משמעות עמוקה המצביעה על לימוד ומחקר של התחומים הרלוונטיים לשנקר – עיצוב, אמנות וטכנולוגיה, מתוך שתי נקודות מבט: היסטורית ופילוסופית.

פרידר נאקה, 1965

כחלק מהכנס יתארח בשנקר פרופ׳ פרידר נאקה (Frieder Nake) שיישא את הרצאת המפתח בכנס. נאקה הוא מתמטיקאי, מדען מחשבים ומחלוצי האמנות דיגיטלית. תערוכתו הראשונה הוצגה בגלריה בשטוטגארט בשנת 1965 והייתה תערוכת האמנות השנייה בהיסטוריה שבהפקתה נעשה שימוש במחשב. בשנת 1970 ייצג נאקה את גרמניה בביאנלה בוונציה ומאז הציג מספר רב של תערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות. עבודותיו נמצאות באוסף המוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק (MoMA), אוסף מוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון ובאין־ספור אוספים נוספים כמו גם בשלל פרסומים עיוניים ומוזיאליים בנושאי אמנות דיגיטלית, אמנות אלגוריתמית ואמנות קונספטואלית.

מאז שנת 1972 מכהן נאקה כפרופסור לגרפיקה אינטראקטיבית ממוחשבת במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת ברמן גרמניה. בד בבד הוא משמש גם כפרופ׳ באקדמיה לאמנות של ברמן. נאקה הוא הזוכה הראשון של התחרות לאמנות דיגיטלית ואוטומציה בשנת 1996 ובשנת 1997 זכה בפרס Berninghausen Award למצוינות בחדשנות בחינוך. ספרו Ästhetik als Informationsverarbeitung משנת 1974 נחשב לאחד מהספרים הראשונים החוקרים את הקשר בין אסתטיקה, מחשוב ותיאוריות מידע בשדה המחקר של המדיה הדיגיטלית. עבודתו המחקרית הפורה כוללת גם מספר רב של מאמרים ידועים ומעוררי מחלוקת בנושאים של שוויון חברתי, טכנולוגיה ואינטליגנציה מלאכותית.

תכנית הכנס

9:30 התכנסות

10:00 דברי פתיחה
פרופ׳ יעל מוריה, דיקנית הפקולטה לעיצוב ולאמנות
ד״ר ינאי טויסטר, ראש היחידה להיסטוריה ופילוסופיה של אמנות, עיצוב וטכנולוגיה
ד״ר גיא טל, היחידה להיסטוריה ופילוסופיה של אמנות, עיצוב וטכנולוגיה

10:15 – 12:15 תיאטרון החוכמה (או: בין חפץ, ידע וחוכמה)
יו״ר מושב: פרופ׳ עודד היילברונר
ד״ר יונתן ונטורה, עיצוב חברתי והשילוב בין היסטוריה, תיאוריה ופרקטיקה
ד״ר לי ויינברג, [מערכי הבניית ידע במערב בעולם האוצרות מתבטלים לטובת היררכיה חדשה: האינטרנט הופך להיות הסמכות האוצרותית.]
גב׳ צילה חסין, טבע דומם, מידע חי [חפצים שאוגרים ידע על הבעלים שלהם.]

12:15 – 13:30 ארוחת צהריים

13:30 – 15:15 המוזר והמופלא: שניים באחד
יו״ר מושב: ד״ר מיכל גל
ד״ר פבלו אוטין, אפקטים של טרנספורמציה בסדרות וסרטי גיבורי על בשנות ה־70
ד״ר יעל יונג, ייצוגים של אלימות נשית וחפצים יום יומיים באתונה הקלאסית
ד״ר דיויד גוס, כיסא אקסום: המצאת מסורת צורנית כמקרה מבחן של עיצוב סִיפִּי (לימינואידי)

15:15 – 15:30 הפסקת קפה

15:30 – 17:15 מעבר לאנטומיה: הגוף, מהפנים לחוץ
יו״ר מושב: יונתן אמיר
ד״ר חנה פרוינד־שרתוק, פגיעה עצמית באמנות גוף רדיקלית
ד״ר אסף קרבס, פצעים, מלנכוליה והגוף הנוזלי
ד״ר נעמה שולמן, עולם הפוך: נסיך העולם והבתולה הטיפשה [הגוף של השטן מלא בצפרדעים ורמשים]

18:00 הרצאת מפתח: פרופ׳ פרידר נאקה (Prof. Frieder Nake)

The post מהסטודיו לסטודיולו: כנס בשנקר בהשתתפות המתמטיקאי והאמן פרידר נאקה appeared first on מגזין פורטפוליו.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1751