שבוע העיצוב ירושלים 2017 יתקיים בין 8-15 ביוני ברחבי שכונת טלביה. תחת התמה ״איים״ יושקו במהדורה השישית והמורחבת של שבוע העיצוב שורת אירועים, מופעים ומגוון רחב של תערוכות עיצוב מקומיות ובין־לאומיות. כ־150 מעצבים ומעצבות ישתתפו השנה בכ־40 תערוכות ופרויקטים, שיוצגו במרחב הציבורי, בבית הנסן, במוזיאון הטבע, במוזיאון לאמנות האיסלם ובמבנה התעשייתי הענק של מרכזיית בזק שנסגרה, שבה תוצג התערוכה המרכזית לשנת 2017. בערב הפתיחה, בין השעות 19:30-23:00, ייסגר רח׳ שופן לרגל מסיבת הפתיחה במהלכה יתקיימו מופעי רחוב ומוסיקה ועוד.
שבוע העיצוב ירושלים הוא פרויקט הדגל של הפעילות המקצועית של בית הנסן, והוא מתקיים בתמיכתה של הרשות לפיתוח ירושלים, בשיתוף משרד ירושלים ומורשת ועיריית ירושלים. ״אנו פועלים ליצור הזדמנות, שמטרתה למסד פלטפורמה משמעותית ומשפיעה לקידום תחום העיצוב הישראלי בארץ ובעולם, תוך עידוד ותמיכה ביצירה חדשה ומקורית, ובשיתופי פעולה מקומיים ובינלאומיים״, אומרת איילת דרור, מנהלת בית הנסן ושבוע העיצוב ירושלים, מטעם חברת ״רן וולף תכנון אורבני וניהול פרויקטים״.

מרכזיית בזק
השנה יושקו בשבוע העיצוב ארבע תכניות רב־שנתיות, שצפויות להתקיים מעתה בכל שנה במתכונות דומה. בחלל התעשייתי של מרכזיית בזק שנסגרה ושהוכשרה לטובת התערוכה המרכזית, יושקו תכנית הצוותים הבינלאומית וזירות העיצוב בתערוכה המרכזית של שבוע העיצוב. תחת הכותרת ״islands: Breaking out shutting in, making an island״, יוצגו כ־30 עבודות, פרויקטים ומיצבים של מעצבים מקומיים ובין־לאומיים, שיעניקו את הפרשנות שלהם למושג אי.
במסגרת התערוכה יציגו חמישה צוותים בין־לאומיים מתחומי עיצוב שונים שעבדו יחד בישראל ובאירופה, עבודה זוגית חדשה שפיתחו במהלך חמישה חודשים. Fictional Collective, קולקטיב של 27 מעצבים שמתגוררים במקומות שונים בארץ ובעולם ופועלים יחד, יציגו מיצב הממחיש את היצירה והעבודה המשותפת, שמתנהלת באמצעות הרשת. מתן שטאובר, יניב טורם ובי גרנדינטי (Bee Grandinetti) יציגו על מסך גדול קהילת יצורים ״חיים״ שמקיימים אינטראקציה מתמדת ביניהם, מתאחדים בקהילות ומתחברים, מתפרקים ומושפעים מתנועתם של הנוכחים בחלל.
ארז נאבי פנה ומרלן וויסו (Marlène Huissoud) יציגו שיתוף הפעולה שהתבצע במפעל החוטים ״ארתא״, הקיים עשרות שנים ומייצר שזירה ועיבוד של חוטים עם מיכון אוטומטי. יהונתן הופ ופיטר אורנטופט (Peter Orntoft), יקימו מיצב שחוגג את השקתו של אי חדש, עבודה שמוקדשת לסיפור של קרחון אמיתי ביבשת אנטרקטיקה, שמצוי בשלב אחרון לפני היפרדותו מהיבשת. רמי טריף ומאוריציו מונטלטי (Maurizio Montalti) יעצבו מבנה מ״לבנים״ שחלקן יעוצבו באבן מסותתת, וחלקן משטחי גידול פטריות.



לצידם יוקמו שלושת איי העיצוב כחלק מתכנית ״זירות דיסציפלינריות״: אי עיצוב גרפי בהובלתם של גיא שגיא ומיכל סהר, אי עיצוב אופנה בהובלתם של האחים מוסלין ואי עיצוב מוצר בהובלתו של איתי אהלי. כל אי יתפקד כחלל תצוגה דינמי ואינטראקטיבי, ותוצריו יהוו חלק אינהרנטי ממנגנון האירוע.אי עיצוב המוצר ישנה את פניו במהלך השבוע מיער פרא של חומרי גלם המדמה את המשאבים המוגבלים שמציע אי בודד, לזירת התרחשות תרבותית; באי העיצוב הגרפי יוקם ״דסק חדשות״ שייצר לעיניי ובשיתוף המבקרים גליון עיתון יומי, ואסופת הגיליונות תתפקד בתום האירוע כקטלוג שבוע העיצוב. אי עיצוב האופנה יכלול מיצב של מלתחה ענקית שבה כ־100 גרסאות שונות של ז׳אקט, שחלקן ישמשו כמדים למשתתפי שבוע העיצוב, וחלקן יותאמו למבקרים שיעטו אותם במהלך כל הביקור באי.
בנוסף לפרויקטים החדשים, יוצגו עבודות מקומיות ובין־לאומיות מדיסציפלינות שונות, וביניהם Dear data, פרויקט התכתבות של iorgia Lupi ו־Stefanie Posavec, שתי מעצבות גרפיות שיצרו פרויקט אינפוגרפי של גלויות המתעדות שבועות בחייהן; ופרויקט המעצבת זיו שניידר, שמשחזר ומשמר את זכרו של מוזיאון שיועד לשימור ההיסטוריה ויצירותיו הושמדו על ידי כוחות דאעש.
בית הנסן
בבית הנסן יושק בשיתוף מכון שנקר לתיעוד וחקר העיצוב בישראל והתכנית ללימודי אוצרות בשנקר פרויקט ״היסטוריה מקומית״, בתערוכה שעוסקת בפעילותו של האוצר האגדי של מחלקת העיצוב והאדריכלות במוזיאון ישראל, איזיקה גאון.
בתערוכה יציגו חמישה מעצבים את התגובה שלהם לחמש מהתערוכות שהגה ואצר גאון, כל אחת יוצאת דופן ופורצת דרך בתחומה: משחקי פיסול (1972), התערוכה הראשונה שהתקיימה במוזיאון והזמינה את המבקרים לגעת ולשחק במוצגים; מיחזור (1975), שהציגה מעצבים ישראלים היוצרים תוך ניצול חוזר של חומרי גלם; לגו (1977), שהזמינה את הקהל לבנות צורות ודגמים מקוביות לגו וללמוד על אמנות המשחק; שילה היקס, נפילה חופשית (1980), ששיתפה פעולה עם נשים מבית־לחם, מתפרות צה״ל ומפעלי אריגה בירושלים; ומפונג ועד המחשב הביתי (1983), שהציגה לקהל לראשונה את מושג חויית המשתמש.
המעצבים – אוהד בנית (סטודיו Mishmaacool), אמנון אילוז (סטודיו Re-Levant), טל צור (iota), עזרי טרזי (סטודיו טרזי) ורונן בבלי (סטודיו מג׳נטה) – הסתמכו על ארכיון המחלקה במוזיאון ישראל, התייחסו לדיאלוג החדש שבכוונתם לקיים עם המבקרים ויצרו עבודות חדשות במיוחד לתערוכה. לצידן מוצגות הזמנות, טקסטים וצילומים מתוך ארכיון המחלקה לעיצוב ואדריכלות, כמו גם סקיצות, מחשבות ועבודות של גאון שליוו את שנות יצירתו.
קולקטיב we make carpets ההולנדי וסטודיו גרוטסקה הירושלמי יציגו תערוכה משותפת שאוצרת אנג׳ליק ספנניקס מגלריית MU, איינדהובן. התערוכה תכלול שטיח ענק עשוי מחפצים יומיומיים ועבודות עיצוב גרפי חדשות; תערוכת עיצוב ליטאי עכשווי, שעוסקת בחיי היום יום כשהיום קצר וחשוך. התכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל תציג בתערוכה ״הסטודיו האוטרקי״, שאוצר יהונתן הופ, מעצבים שהסטודיו שלהם מכיל את כל צרכיהם – מחומרי הגלם ועד לכלי הייצור שבהם הם משתמשים. תערוכת עיצוב ליטאי שתתקיים בשיתוף פעולה עם פורום העיצוב של ליטא, תציג עבודות שעוסקות בזוויות ומשמעויות שונות של חיים בשעות חשיכה מרובות, ביניהן פיתוחים של אביזרי לבוש שעוסקים בקשר בין סגנון אופנתי לצרוך באמצעי בטיחות, סוגי תאורה מלאכותית, ואלמנטים לשיפור מצב הרוח שמושפע לרעה מהעדר אור השמש.
מידי ערב בקולנוע הנסן יוקרנו מבחר סרטי עיצוב בין־לאומיים לצד סרטים מקומיים, זאת במסגרת שיתוף פעולה עם פסטיבל סרטי העיצוב והאדריכלות של מילאנו, ובתמיכת המיזם לקולנוע ולטלוויזיה של ירושלים. בעליית הגג תיפתח ״אסופה״ חנות פופ־אפ שתציע בין השאר פרטי מרצ׳נדייז של האירוע, ומבחר מוצרים של המעצבים המשתתפים.
מוזיאון הטבע
באולמות התצוגה של מוזיאון הטבע הוותיק, השוכן בבית אבן ישן שנבנה במאה ה־19, יציגו שלוש אקדמיות תערוכות שישתלבו במוצגי הטבע והחי ההיסטוריים. האקדמיה בצלאל תציג את התערוכה ״מדעי החיים״ שאוצרים ליאורה רוזין וטל גור. בתערוכה רב מחלקתית יציגו עבודות סטודנטים בולטות מהשנים האחרונות ויוצבו בחלל המוזיאון בהתייחסות לאופיים של חדרי התצוגה ומתוך ניסיון לקיים דיאלוג רעיוני וויזואלי בין השניים.
מכללת הדסה ירושלים תציג את התערוכה ״איי תרבות: פרשנות מקומית לתרבויות העץ של יפן, אפריקה וארצות הברית״ (הנחיה ואוצרות: פרופ׳ קני סגל וד״ר יונתן ונטורה). בתערוכה יוצגו שלושה איים הבנויים על עקרונות תרבותיים וטכניקות עיבוד עץ הנפוצות ביפן, אפריקה, וארצות-הברית. בעבודתם ידגימו המציגים חלק מההבטים התרבותיים, האמנותיים, הדתיים, ההגותיים והעיצוביים המאפיינים כל יבשת. המרכז האקדמי ויצו חיפה יתכתב עם התמה בעבודות אנימציה שיוצרו בקורס מיוחד המיועד לנושא שבוע העיצוב, בהובלתו של ראש החוג לתקשורת חזותית, ירון שין.
מוזיאון האיסלם ומוזיאון ישראל
במקביל לתערוכות שיפתחו בשבוע העיצוב, תציג במוזיאון האיסלם במהלך השבוע התערוכה ״מיקום חדש: חפצים ישנים | יצירות חדשות״, שאוצר אלון רזגור, ובמוזיאון ישראל יוצגו התערוכות: ״סימני דרך: 60 שנות עיצוב של דן ריזינגר״ ו״מוצגים: סדר חדש באוסף העיצוב״ שאוצר: דן הנדל. בשיתוף פעולה עם שבוע העיצוב ירושלים, יתקיימו סיורים מיוחדים עם מעצבים במוזיאון ישראל: ״עבר, הווה, עתיד: על עיצוב במוזיאון״. הסיורים יתקיימו ב־13, 14, 15 ביוני בשעה 18:00 במוזיאון.ובנוסף ב־16 ביוני בשעה 11:00, יתקיים הסיור ״בין פונקציונלי לאסתטי: עיצוב כלים בעולם העתיק״.
רח׳ עזה
ברח׳ עזה יתקיים לראשונה פרויקט העסקים הקטנים שהופקד בידיו האמונות של קואופרטיב העיצוב הירושלמי. שמונה מעצבים מקומיים מדיסציפלינות שונות – איור, עיצוב תעשייתי, קרמיקה, זכוכית, טקסטיל ואפנה – יצוותו לשורת עסקים קטנים ברחוב וישנו את פניהם במהלך השבוע.